Dijabetes - bubrežna dijeta - 2



U tabeli su posebno naznačeni:

P - Fosfor - ovaj mineral ubrzava oštećenje bubrega. Postoje specijalni lijekovi koji vežu fosfor iz hrane (kalcij karbonat i kalcij acetat), a da bi tako djelovali moraju se uzimati uz obroke (kada se uzimaju na prazan želudac, tada djeluju kao suplementi). U tabeli označen kao (P). Osim toga pažljivo se prati i količina kalcija, koja može biti snižena. Kalcij i fosfor se mogu izbalansirati putem prehrane, a ako to nije moguće potrebno je koristiti suplemente. U nekim slučajevima je potrebno uzeti suplemente kalcija kako bi se prevenirale bolesti kostiju i vitamin D kako bi se uspostavila ravnoteža kalcija i fosfora i tijelu. 

K - Kalij - u nekim je slučajevima potrebno ograničiti unos kalija. U tabeli označen kao (K).

Na - Natrij - može podići krvni pritisak i povećati zadržavanje tekućine u tijelu. Natrij je glavni sastojak kuhinjske soli. U tabeli je označen kao (Na).


Preporučeno
Izbjegavati
Hljeb i škrob
bijeli hljeb, nezaslađene cerealije, griz, tjestenina, riža, krekeri bez soli, kukuruzni hljeb, kukuruzne tortilje
hljeb od integralne pšenice, cerealije sa dodatkom šećera, zobena kaša, slane grickalice (čips, krekeri)
Voće i sokovi
jabuka, jabučni sok, marelica (K), jagoda, malina, brusnica, kupina, borovnica, sok brusnice bez šećera, trešnja, grejpfrut, grožđe, sok grožđa, mandarina, kruška (*konzervirana), ananas, šljiva (K), lubenica.*može konzervirano voće u nezaslađenom soku
avokado (K), banana (K), dinja (K), suho voće (datulja, suho grožđe) (K), svježa kruška, kivi, mango, papaja, nektarina, naranča (K) i narančin sok (K).Izbjegava se voće konzervirano u slatkom sirupu
Škrobno povrće
kukuruz, grašak, miješano povrće sa kukuruzom i grahom, krumpir (drži se potopljene u vodi da se smanji kalij)
pečeni krumpir, pečene leguminoze (P), leguminoze (grah, leća, soja) (P,K), bundeva
Neškrobno povrće
šparoga, repa, kupus, cvjetača, celer, krastavac, patlidžan, smrznuta brokula, zelene mahune, salata, luk, crvena i zelena paprika, rotkvica, mahunica, tikvica
artičoka, izdanci bambusa, svježa brokula, kelj pupčar, kuhani kineski kupus, blitva (K), lišće repe, poriluk, okra, repica, kiseli kupus, špinat (K), rajčica (K), umak od rajčice, sok od rajčice, povrtni sokovi
Ako je ograničen unos kalija voće, voćni sokovi i povrće moraju se unositi u količini od 4-5 serviranja dnevno (1 serviranje je 1/2 šalice)
Namirnice sa višim sadržajem bjelančevina - Meso, sirevi, jaja, mlijeko
Ova grupa hrane je ograničena, tj. treba onoliko bjelančevina koliko je dovoljno za održavanje mišićne mase.* Bjelančevine se mogu naći i u drugim namirnicama, pogotovo žitaricama. Serviranja žitarica je potrebno ograničiti na 4-7 serviranja dnevno. Bolje je upotrebljavati rafinirane proizvode kao što su bijeli kruh, tjestenina i bijela riža.
crveno krto meso, peradsko meso (piletina i puretina), riba i morska hrana, jaja, zamjena za jaja niskog sadržaja kolesterola, cottage sir (zrnati sir, umjereno zbog sadržaja soli); jedno jaje se može zamijeniti sa 30 g mesa (preporuča se korištenje jednog bjelanjka dnevno)
slanina, mesne prerađevine (sušene i dimljene)(Na), kobasice, salame, sirevi (emental) (P, Na), hrenovke, iznutrice, losos
nemasno mlijeko, mlijeko bez masnoća, običan jogurt, jogurt bez dodanih šećera, puding bez šećera, sladoled bez šećera*veličina porcije je ograničena na 1/2 šalice radi sadržaja proteina, kalija i fosfora
čokoladno mlijeko, vrhnje, zaslađeni jogurti, puding sa šećerom, sladoled sa šećerom
Namirnice sa višim udjelom masti
Masnoće su potrebne kako bi se osigurala kalorijska vrijednost obroka. Dozvoljeni su: ulje, mekani margarin bez trans masnoća, majoneza sa niskim sadržajem masnoće, kiselo vrhnje, dresinzi za salate bez dodatka soli.Ako je razina kolesterola visoka, treba u većoj mjeri koristiti proizvode od kanola ulja ili maslinovog ulja.
životinjska masnoća, maslac, margarin sa visokim sadržajem trans masnoća, šlag
Napitci
voda, čaj i limunada sa sladilima
gazirana pića (kola, pepsi) (P), pivo, voćni sokovi, razrijeđeni voćni sokovi, kupovni čajevi koji sadrže šećer, pića koja sadrže fosfornu kiselinu, pića sa dodatkom šećera
Ostalo
Ako je ograničen unos fosfora, teba se izbjegavati (P): orašasto voće , sjemenke, leguminoze, posije i žitarice sa visokim udjelom vlakana, čokolada.
Ako je ograničen unos kalija (K), treba se izbjegavati: marelica, banana, dinja, naranča, šljiva, sušeno voće, avokado, lisnato povrće (špinat, blitva) rabarbara, rajčica, leguminoze, čokolada.Pri neadekvatnoj količini kalija, bilo previsokoj ili preniskoj koncentraciji može doći do srčanih problema.
Ako je ograničen unos natrija (kuhinjske soli) treba izbjegavati: sve vrste začina koji sadrže natrij i sol, mesne prerađevine, kisele krastavce, konzervirano povrće (osim ako je konzervirano bez dodatka soli), konzerviran masline i sir. Sva procesirana hrana obično sadrži višu koncentraciju soli: koncentrati juhe, slani snekovi.Natrij može podići krvni tlak i povećati zadržavanje tekućine u tijelu.

Ovisno o stanju bolesti treba pripaziti i na unos druge hrane (smanjiti ili izbjegavati): bomboni, slatkiši, čokoladice, obični šećer, med, pite, torte, kolači, krafne, sladoled, kačap, luk, češnjak i sol, marinade, orašasto voće, pizza, slane grickalice, sojin umak.

Kako vrijeme odmiče, dijeta se može mijenjati zbog promjena koje zahvaćaju bubrege ili radi same terapije. Promjene se također moraju dogovoriti sa liječnikom, jer u protivnom, uvođenjem drugih namirnica na vlastitu inicijativu može utjecati na razinu šećera u krvi, kao i pogoršanju stanja bubrega.

Nisko-proteinska dijeta može biti deficitarna na nekim esencijalnim aminokiselinama, nijacinu, tijaminu i riboflavinu, te kalciju i željezu. Kod uznapredovale bolesti bubrega, nisko-proteinska dijeta može dovesti do malnutricije te se stoga treba provoditi pod vodstvom liječnika.

Vitaminska suplementacija je individualizirana. Ovisi o restrikcijama u prehrani i stupnju štećenja bubrega. Potreba za vitaminima A, E i K se uobičajeno podmiruje prehranom. Unos vitamina B kompleksa i vitamina C zadovoljavajući je dokle god se ne provodi dijaliza. Suplementacija kalcija se preporučuje u dozama od 1000 do 1500 mg/dnevno. Ne preporučuje se suplementacija magnezija. Željezo se uobičajeno suplementira jer većina osoba sa zatajenjem bubrega ima i ozbiljnu anemiju, količinu potrebnog željeza treba odrediti liječnik.

Post by: Hakim˙s Tajne Zdravlja